(non-partid) Mișcarea Neo-Democratică
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Ultimele subiecte
» "Egalitate", sigur că DA, dar NU și "egalitarism"!
Scris de Dan Ţeca Sam 7 Apr 2018 - 13:47

» Inscriere in USR?
Scris de Ionut Ciobanu Vin 16 Mar 2018 - 9:50

» Primesc injuraturi !
Scris de Dan Ţeca Sam 3 Mar 2018 - 15:18

» Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.
Scris de Valentin Radoi-Riger Joi 23 Noi 2017 - 11:40

» Initiativa Legislativa Cetateneasca
Scris de Dan Ţeca Dum 19 Noi 2017 - 0:35

» Politica Clasica vs. Reinventand Democratia
Scris de Dan Ţeca Sam 18 Noi 2017 - 0:37

» Partidul Oamenilor Liberi
Scris de Dan Ţeca Vin 17 Noi 2017 - 1:30

» Participarea in mai multe initiative politice in paralel?
Scris de Dan Ţeca Dum 12 Noi 2017 - 1:03

» Delegative Democracy. Liquid Democracy
Scris de Valentin Radoi-Riger Vin 10 Noi 2017 - 23:15

Grupuri Facebook
-------
Închis -------- Public
Fake news
"Egalitate", sigur că DA, dar NU și "egalitarism"!

Sam 7 Apr 2018 - 13:47 Scris de Dan Ţeca

În Franţa, dezbaterea zilei are loc în jurul noii reforme a învăţămîntului...

"...destul cu “egalitarismul”. Sigur, deviza Républicii Franceze rămîne “Liberté, égalité, fraternité”. Una este însă egalitatea oamenilor în faţa legii, şi alta este cînd (aşa cum au făcut unii miniştri) renunţi la sistemul de notaţie în şcoală ca nu cumva să se simtă marginalizaţi elevii mai puţin pregătiţi. Una este să încerci să creezi o societate bazată pe egalitatea şanselor, şi alta este abolirea …

Comentarii: 0


Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.

4 participanți

In jos

Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari. Empty Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.

Mesaj Scris de Valentin Radoi-Riger Mier 8 Noi 2017 - 10:33

Salutare tuturor!

Si multumesc pentru primirea în rândurile simpatizantilor Non-Partidului.

Mă numesc Valentin Rădoi-Riger, 31 de ani, din Cluj-Napoca, lucrez in domeniul IT prin intermediul propriei mele firme.

Am ajuns aici urmand, cu curiozitate, imaginea unui fluturas de la protestele de Duminica de pe Hotnews. Marturisesc ca initial, cand am inceput sa citesc, eram cam sceptic cu privire la ideea democratiei pure sau directe, dar dupa ce am parcurs cam tot materialul din forumuri m-am entuziasmat. Se construieste aici o arhitectura politica interesanta si inovativa. N-am apucat sa fac un research (sper ca voi face in viitor si va anunt concluziile), dar as fi curios daca altcineva a incercat chestia asta intr-un mod foarte asemanator prin alte tari. Nu democratie directa la nivel de stat, canton, oras etc. (din astea sunt cateva exemple functionale, izolate) ci la nivelul unui partid politic. E o idee chiar atat de originala sa ai un partid fara structura ierarhica si doar cu delegati?

O a doua intrebare: Pe cine ne bazam la momentul de fata? Vad in total 117 oameni care au facut Sign-up pe forum, din care doar 47 pe grupul de simpatizanti (din care doar 7 au deschis cuvantul pana acum!) si doar 8 in grupul de initiativa, care sunt realmente activi. Forumul pare sa existe de cel putin un an. E evident efortul lui Dan Teca (46% din totalul mesajelor) de a construi aceasta miscare, dar de ce ramane el mai degraba singular (nu vreau sa minimizem aportul celorlalti, spun doar ca din exterior pare ca Dan Teca face de departe cel mai mult)? E asta doar o impresie gresita a unui nou-venit care nu cunoaste "dedesubturile" miscarii? N-ar trebui ca acest forum sa fie o oglindire a realitatii, conform principiilor de organizare online a non-partidului? Am citit istoricul, am citit Anatomia esecului M10 (toate episoadele), am citit despre M13. Unde sunt toti oamenii aia, vreau sa spun cei de tipul lui Dan, care au activat din convingere dar am ramas dezamagiti? Pe unii i-am retinut din postarile mai vechi ale lui Dan (ex. George Călămar) probabil mai sunt si altii. Exista si alte mini-miscari paralele de care nu stiu eu? Majoritatea au renuntat complet? Or fi unii prin USR sau Platforma RO100?

Inteleg foarte bine ca entuziasmul nostru tinde sa tina, ca orice hotarare, 3 zile (eu sunt in ziua nr 2. :) ), ca asta e munca voluntara si pentru multa vreme aparent complet inutila, ca toti suntem ocupati cu serviciu, copii sau altele. Deci eu nu fac aici nici un fel de critica nimanui, Doamne fereste! Vreau doar sa inteleg cata deschidere/posibilitate exista pentru o implicare efectiva intr-o astfel de platforma politica bazata pe democratie directa digitala. In fond, nu-mi pot imagina un partid mai ofertant de atat. Dan pleca de la premiza ca NR, FC, M10, partial si USR (spun eu) esueaza tocmai din sentimentul de paralizie pe care il au membrii simplii, de la firul ierbii, atunci cand conducerea e preluata arbitrar si/sau abuziv de un grup restrans care ar trebui sa aiba un rol doar administrativ si ei, cei multi, se simt doar folositi ca masa de manevra in jocul celor putini, chiar daca aia putini ar fi de buna credinta si competenti.

In concluzie, de ce nu sunt mai multi membrii activi dupa un an? E o reticenta fata de idee in sine, e apatia mioritica, sunt ceva dificultati la pipeline-ul de intrare (aici as mai avea niste observatii de facut, voi reveni asupra subiectului in alt post), nu e destul de vizibil acest forum? Apropo, s-a facut ceva pentru a atrage membri noi, pentru a populariza ideea asta sau macar a o pune in dezbatere in diferite medii. Am vazut fluturasii pe HotNews, ma asteptam sa fie sute de oameni intrati pe filiera pe care am ajuns si eu. Sau in acest stadiu se prefera mai de graba un fel de "selectie naturala" a membrilor, adica meriti sa intri doar daca te impinge o cautare a ta interioara suficient de mult pana sa ajungi aici. Eu de ex. ar trebui sa vorbesc despre forumul asta cu oamenii din cercul meu pe care ii consider receptivi la asa ceva, sau ar fi mai bine sa tac, sa mai astept, sa ma mai gandesc? Nu vorbesc neaparat de facut "prozelitism", cat de deschis subiectul spre dezbatere. Nu vad de ce mai multe si mai diverse minti ar dauna. Poate pentru ca inca nu e gata Statutul si se risca o risipire si o polifonie care dauneaza sau chiar omoara din fasa proiectul? Dan, e copilul tau de suflet, as vrea sa stiu cum vezi tu extinderea asta de "personal".

Multumesc!


Ultima editare efectuata de catre Dan Ţeca in Mier 29 Noi 2017 - 11:19, editata de 1 ori (Motiv : corectat eroare tastare)
Valentin Radoi-Riger
Valentin Radoi-Riger
membru Grup iniţiativă

Posts : 30
Location : Cluj-Napoca

Sus In jos

Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari. Empty Re: Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.

Mesaj Scris de Dan Ţeca Mier 8 Noi 2017 - 11:15

În primul rând, Bun venit alături de noi, Valentin!

Am să-ți răspund mai întâi la ultima întrebare, că este ceva mai simplu.
Sigur că ne-am dori cât mai mulți oameni alături de noi. Nu agreem sub nicio formă ideea unei "caste" închise. Ai văzut, probabil, noi am spus întotdeauna că suntem cât se poate de deschiși și că orice nou venit va fi pe picior de egalitate cu cei mai vechi dintre noi.
Este însă foarte dificil să atragi oamenii într-un astfel de proiect de construcție, așa cum vei constata probabil și singur odată ce vei începe să faci asta. Și chiar te rog să o faci.
Personal, recunosc, nu cred că sunt foarte priceput la așa ceva - din câte se pare. În plus, până în octombrie (când am făcut alegerile pentru roluri) toate sarcinile administrative au fost îndeplinite exclusiv de subsemnatul și nu am prea mai avut timpul fizic necesar să mă ocup și de așa ceva - m-am concentrat pe construcția în sine, care ridică foarte multe provocări.
Poate că, cine știe, ăsta ar fi primul mare beneficiu pe care l-ai putea tu aduce acestei organizații - mai ales dacă te vei decide să te implici mai mult (în Grupul nostru de inițiativă) ca să poți veni și cu inițiative (în sensul regulamentului) și să participi și la decizii. 
Oricum, se pare că ieșirea noastră în public cu acest sondaj pentru nume, începe încet-încet să dea roade, se pare că am început să atragem un pic atenția - de fapt ăsta a fost și cel de-al doilea obiectiv important al acestui sondaj. Smile

Voi reveni și cu alte răspunsuri.
Dan Ţeca
Dan Ţeca
membru Grup iniţiativă

Posts : 783
Location : Bucureşti

Sus In jos

Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari. Empty Re: Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.

Mesaj Scris de Dan Ţeca Mier 8 Noi 2017 - 13:04

Valentin Radoi-Riger a scris:Apropo, s-a facut ceva pentru a atrage membri noi, pentru a populariza ideea asta sau macar a o pune in dezbatere in diferite medii. 
Ultima mare tentativă (Reușită!) de a pune în dezbatere ceva mai serios ideile noastre a fost aceasta (în martie):
https://www.facebook.com/groups/REZISTAMPANALACAPAT/permalink/1532887750054591/
Cu sondajul de acum cu numele, nu ne-au mai primit acolo.

Din păcate e foarte greu să pătrunzi cu astfel de idei pe grupurile astea. Cei care dețin puterea, administratorii de acolo, își simt probabil amenințate pozițiile la care visează, de viitori lideri ai comunității/organizației (viitoare) respective. Smile
Asta este una din marile dificultăți de care ne lovim noi în promovarea acestor idei - nu sunt deloc pe placul multora dintre cei care dețin frâiele - fie ei și niște simpli admini de grup FB.
Dan Ţeca
Dan Ţeca
membru Grup iniţiativă

Posts : 783
Location : Bucureşti

Sus In jos

Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari. Empty Re: Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.

Mesaj Scris de Valentin Radoi-Riger Mier 8 Noi 2017 - 20:43

Perfect, ma bucur ca primesc confirmarea deschiderii Non-Partidului spre exterior. De fapt citisem asta deja in principii si viziune, dar vroiam sa verific ca nu exista nici un impediment temporar, de parcurs, din acest punct de vedere.

Cat despre un posibil rol al meu in a atrage oameni noi, nu pot sa zic decat ca mi-ar placea sa incerc asta dar am zero experienta pana acum. Eu sunt unul care a scris primul sau post pe FB ieri (pana acum practic n-am folosit FB, desi aveam un cont formal acolo), iar pe forumuri am activat extrem de putin, in general doar legat de chestiuni tehnice din viata mea profesionala. Deci nimic nu ma recomanda pentru jobul asta de "marketing". Insa, vorba ta, cine stie? Vreau sa incep sa sondez terenul. La momentul asta ma intereseaza sa testez cumva ideile de aici in alte medii. Vreau sa aud de ce n-ar merge niciodata ideea asta, de ce e o utopie (ma rog, vorba vine ca vreau sa aud asta - e vorba de a incerca rolul de avocat al diavolului in privinta asta). Daca aud contra-argumente solide la ideile de aici (sau gandesc eu insumi astfel de contra-argumente), in mod sigur voi veni sa le prezint aici.

Despre sondajul cu numele non-partidului, o sa scriu un post separat, pentru ca am cateva indoieli acolo, poate mi le risipiti voi.

Cand spui ca administratorii grupurilor gen #Rezistenta (astept acceptul de Join la grup, dupa care banuiesc ca voi putea deschide linkul tau) sunt reticenti, esti sigur ca au inteles bine despre ce e vorba aici? Au ceva cu ideea in sine, sau cu implementarea noastra particulara? Poate pur si simplu nu vor sa fie asociati, sa para ca fac backing cu toata greutatea lor unui forum mic si anonim cu 10-12 oameni activi pe acolo si nici n-au inteles exact ce vrem noi. O sa incerc sa aflu niste opinii de la unii din ei, daca pot. Personal nu as presupune din start ca le e frica sa-si piarda "scaunul" de admini. Oricum n-au nimic de castigat din ce fac ei acolo, cred ca sunt si ei oameni ca si noi, care vor sa schimbe ceva. Cel putin deocamdata, ca nu stim exact in ce ne putem transforma.
Valentin Radoi-Riger
Valentin Radoi-Riger
membru Grup iniţiativă

Posts : 30
Location : Cluj-Napoca

Sus In jos

Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari. Empty Re: Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.

Mesaj Scris de Dan Ţeca Mier 8 Noi 2017 - 20:50

Valentin a scris:E o idee chiar atat de originala sa ai un partid fara structura ierarhica si doar cu delegati?
Din ce știu eu, un partid pe model oarecum apropiat ar fi MoVimento 5 Stelle din Italia (de unde ne-am și inspirat inițial cu unele idei). Dar sincer, n-am făcut o cercetare exhaustivă în acest sens. Dacă o vei face tu, chiar am fi foarte interesați să ne spui concluziile.

Valentin a scris:Pe cine ne bazam la momentul de fata?
În momentul de față ne bazăm efectiv doar pe vreo 5 oameni (poate cu tine 6) :)
Chiar și din cei 8 membri ai grupului de inițiativă (pe care i-ai văzut tu în listă), unul e pe picior de plecare (atras de fata morgana unui partid al "rezistenților" - cu nimic diferit ca model de alte partide), un altul (George - care locuiește în Germania) a dispărut complet de pe Facebook și nici la mail nu mai răspunde (probabil că nașterea celui de-al 4 copil l-a copleșit), iar o colegă este acum într-o pauză prelungită (datorită unor probleme personale). Mai sunt 3 membri (de jure), care acum se află în suspendare pentru restanță la cotizație - dar numai la unul sunt șanse reale să mai revină (după ce depășește chestiunile, tot personale, care o țin acum foarte ocupată) fără a miza totuși pe o contribuție prea mare din partea ei, nici după revenire (căci nici înainte nu a avut-o).

Ca perspectivă:
1. Sperăm să ne mai creștem un pic grupul de inițiativă (măcar cu câțiva oameni - cât să înlocuim măcar resursa umană pierdută în ultimul timp și să aducem și o perspectivă mai proaspătă) după această promovare prilejuită de sondaj și după ce ne vom alege un nume - deja observăm o oarecare tendință de apropiere a unor oameni atât pe grupul FB cât și pe forum (într-un număr mult mai redus, desigur - nu e la fel de facil ca un grup FB, aici se fac lucruri mult mai complexe) - și tu te numeri printre aceștia. :)
2. Continuăm să ne sporim baza de simpatizanți - și mă aștept, odată încheiată faza de construcție (nu foarte atractivă pentru cei mai mulți) și cu trecerea la o funcționare oficializată (ca "partid"), să ni se alăture (ca membri) dintre acești simpatizanți suficienți cât să se poată crea un efect de bulgăre de zăpadă (având în vedere structura arborescentă de prietenii a Facebook-ului). Totul este ca oferta pe care o vom face până atunci să fie una "ce nu se poate refuza". :)
De-asta ne concentrăm atât de tare acum pe "produs" și nu pe reclamă. Dar ai văzut cred că spiritul inovativ nu ne lipsește și, când produsul  va fi gata, sunt sigur că vom găsi mijloace ingenioase pentru a ajunge la oameni - în ciuda opoziției acelor "deținători de putere" din spațiul virtual.

Cam atât deocamdată. Voi reveni și cu alte răspunsuri.


Ultima editare efectuata de catre Dan Ţeca in Joi 4 Ian 2018 - 11:49, editata de 2 ori
Dan Ţeca
Dan Ţeca
membru Grup iniţiativă

Posts : 783
Location : Bucureşti

Sus In jos

Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari. Empty Re: Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.

Mesaj Scris de Dan Ţeca Mier 8 Noi 2017 - 20:58

Valentin a scris:Despre sondajul cu numele non-partidului, o sa scriu un post separat, pentru ca am cateva indoieli acolo, poate mi le risipiti voi.
Am să-ți dau numai 2 link-uri - poate mai cauți și tu - dar este un termen atât de nou încât nu vei găsi prea multe referințe
http://spacecollective.org/Schmuck/6505/NeoDemocracy
https://www.dailykos.com/stories/2010/8/6/891001/-

Dan Ţeca
Dan Ţeca
membru Grup iniţiativă

Posts : 783
Location : Bucureşti

Sus In jos

Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari. Empty Bun venit Valentin

Mesaj Scris de Dan Vernescu Sam 18 Noi 2017 - 15:32

Bine ai venit alaturi de noi, Valentin. Nedumeririle tale le-am avut si eu. La inceput am avut discutii aprinse cu Dan Teca despre modul cum erau structurate lucrurile. Am invatat din aceste discutii un lucru foarte important: iti expui ideile, optiunile, nemultumirile, s.a. Daca ii convingi pe ceilalti si obti votul lor e OK. Daca nu, e la fel de OK si trebuie sa te pliezi pe deciziile luate, sa faci tot posibilul sa dezvolti lucrurile in sensul celor hotarate prin vot. Restul e munca patriotica, "timp pierdut", bataie de cap. Nu vor exista recompense si/sau avantaje. Pentru mine rasplata maxima ar fi sa infintam non-partidul si sa aratam ca democratia directa este functionala. Imi doresc ca acest non-partid sa se desfinteze odata cu toate partidele in ziua cand democratia directa o va inlocui pe cea reprezentativa. Adica sa inlocuim Parlamentul cu unul virtual la care sa voteze toti cetatenii cu drept de vot.

Membrii Grupului de initiative sunt oameni obisnuiti pt. care aceasta activitate este "munca patriotica". O facem cand si cum putem fara sa neglijam alte obligatii (famile, munca). Lucrurile nu merg foarte repede pt. ca discutiile sunt destul de lungi si aprinse. Ne dorim toti sa fim mai multi dar de la dorinta la putinta ... Personal am incercat sa discut off line cu prietenii pe care i-am considerat potential interesati. Reactiile au fot negative. De la "Alt partid?" pina la "Te-ai trezit tu acum sa schimbi lumea". Totusi ultima actiune incepe sa-si arate rezultatele. Fluturasii impartiti la ultimul protest de amploare au atras atentia unora asupra noastra. Nu am contabilizat in procente si raportul performanta/pret nu va fi entuziasmant. Performanta va fi masurata in numarul noilor menbrii la diverse niveluri iar pretul este in ore de munca si efort fizic la impartirea fluturasilor. Am convigerea si speranta ca punctul in care am ajuns (Definirea valorilor si Alegerea numelui) va fi unul din care sa incepem sa crestem.
Dan Vernescu
Dan Vernescu
membru Grup iniţiativă

Posts : 62

Sus In jos

Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari. Empty Re: Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.

Mesaj Scris de Valentin Radoi-Riger Sam 18 Noi 2017 - 22:58

Multumesc pentru raspuns, domnule Dan Vernescu. Pana acum am dialogat doar cu Dan Teca, si putin cu Ionut Ciobanu, ma bucur sa mai cunosc un membru al grupului.

Recunosc ca eu nu sunt inca pe deplin lamurit, de altfel sunt si foarte "tanar", si pe grup, si in viata. Daca as fi fost pe deplin lamurit, eram deja inscris in Grupul de Initiativa. Insa oricum, ma simt bine aici si cred ca am multe de invatat de la cei de aici. "Sarmanul" Dan Teca isi consuma timpul cu mine, si ii multumesc inca o data pentru asta, sper sa nu fie in zadar. Oricum, atata timp cat discutiile sunt la obiect si publice, se pot folosi de ele si alti viitori noi membri. Si oricarei idei noi si inovatoare nu-i strica cateva challenge-uri si cativa carcotasi.

Eu inca caut in stanga si in dreapta solutii viabile. Ca idee teoretica imi place mult ce vad aici, dar vreau sa stiu daca se poate si implementa in practica si mai ales daca poate schimba ceva in Romania anilor astia, in care traim. Vreau sa compar solutiile "radicale", cum e cea de aici, cu variante de politica mai traditionala, gen USR sau RO100. "Anatomia M10" ramane pentru mine un manual de referinta la care vreau sa ma reintorc de cate ori va fi cazul, dar inca nu stiu daca M10 se poate automat generaliza la orice partid nou. Pana la urma au mai aparut partide noi pe lume, inclusiv anti-sistem, fara democratie directa si au avut succes, deci nu e imposibil si pe varianta clasica.
Valentin Radoi-Riger
Valentin Radoi-Riger
membru Grup iniţiativă

Posts : 30
Location : Cluj-Napoca

Sus In jos

Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari. Empty Re: Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.

Mesaj Scris de Doyen Liana Mar 21 Noi 2017 - 23:48

Salutare Valentin; ai scris mult pe forum si nu am avut timp sà citesc cu atentie tot ce ai scris... nu stiu dacà ai vreo convingere sau viziune politicà; din mesagele tale reiese doar un fel de curiozitate fatà de diferitele partide sau, in cazul nostru, non-partidul, miscarea neo-démocraticà mai precis, si dorinta de a le compara.
Fàrà indoialà cunostintele tale sunt mai vaste decât ale mele in materie; deja Partidul Oamenilor Liberi este pentru mine o informatie pe care nu o aveam. Merci :-).
Doar cà unu dintre paragrafele tale mà intrigà mult. 
valentin a scris:Eu inca caut in stanga si in dreapta solutii viabile. Ca idee teoretica imi place mult ce vad aici, dar vreau sa stiu daca se poate si implementa in practica si mai ales daca poate schimba ceva in Romania anilor astia, in care traim.
Ce vrei sà spui prin "solutii viabile"?
Dacà se poate implementa si dub ce formà, asta doar anii urmàtori ne-ar putea-o aràta.
Dar în schim pot sà-ti afirm cu certitudine cà dacà va fii implementat va schimba totul; de la maniera de a merge la vot, la cea de a vota si, mai important decât toate, ceea ce se va vota. Este foarte clar cà nu se vor vota niciodatà legi care sà-i apere pe infractori, pe patroni hràpàreti sau pe cei ajunsi in functii de putere sub conducerea coruptà de azi sau de ieri. Cu oameni integrii, sinceri si constienti de responsabilitatea pe care  oau in fata celor care i-au ales, totul nu poate decât sà se schimbe in bine.
Facem pariu? ;-)
Cu bine si e curând :-)
Doyen Liana
Doyen Liana

Posts : 97

Sus In jos

Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari. Empty Re: Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.

Mesaj Scris de Valentin Radoi-Riger Joi 23 Noi 2017 - 11:40

Salutare Liana,
Ma bucur sa te cunosc!

Doyen Liana a scris:Fàrà indoialà cunostintele tale sunt mai vaste decât ale mele in materie

Ma indoiesc puternic de asta, pur si simplu am avut un prieten care mi-a atras atentia asupra lor. E drept ca mi-am propus programatic sa fac un research al alternativelor existente, inainte sa ma "arunc" in prima care imi iese in cale.

Prin solutie viabila inteleg o idee care:
1. Sa poate fi implementata cu succes in Romania urmatorilor ani in asa fel incat sa devina relevanta, adica sa obtina ceva rezultate la vot, sa intre in parlament si sa poata schimba ceva in realitate
2. Sa aiba un viitor pe termen mai lung, adica sa nu aiba vicii ascunse care s-o deraieze mai tarziu si s-o transforme in ceva rau. Exista in prezent multe incercari la nivel global de a reinventa democratia (am scris despre Liquid Democracy intr-un post, mai exista ceva numit Flux in Australia https://voteflux.org/), dar, cum observa Dan Teca, sunt mari sanse sa fie mai rele decat democratia reprezentativa clasica, pentru ca ascund multe capcane.

In esenta, dincolo de conjuncturi, intrebarea e daca Wisdom of the Crowds functioneaza sau nu. Acum incep sa citesc cartea (Dan mi-a dat-o, ii multumesc pentru asta!).

Cred ca voi mai sta pe aici, asa ca sigur vom mai vorbi Smile
Valentin Radoi-Riger
Valentin Radoi-Riger
membru Grup iniţiativă

Posts : 30
Location : Cluj-Napoca

Sus In jos

Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari. Empty Re: Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum