(non-partid) Mișcarea Neo-Democratică
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Ultimele subiecte
» "Egalitate", sigur că DA, dar NU și "egalitarism"!
Scris de Dan Ţeca Sam 7 Apr 2018 - 13:47

» Inscriere in USR?
Scris de Ionut Ciobanu Vin 16 Mar 2018 - 9:50

» Primesc injuraturi !
Scris de Dan Ţeca Sam 3 Mar 2018 - 15:18

» Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.
Scris de Valentin Radoi-Riger Joi 23 Noi 2017 - 11:40

» Initiativa Legislativa Cetateneasca
Scris de Dan Ţeca Dum 19 Noi 2017 - 0:35

» Politica Clasica vs. Reinventand Democratia
Scris de Dan Ţeca Sam 18 Noi 2017 - 0:37

» Partidul Oamenilor Liberi
Scris de Dan Ţeca Vin 17 Noi 2017 - 1:30

» Participarea in mai multe initiative politice in paralel?
Scris de Dan Ţeca Dum 12 Noi 2017 - 1:03

» Delegative Democracy. Liquid Democracy
Scris de Valentin Radoi-Riger Vin 10 Noi 2017 - 23:15

Grupuri Facebook
-------
Închis -------- Public
Fake news
"Egalitate", sigur că DA, dar NU și "egalitarism"!

Sam 7 Apr 2018 - 13:47 Scris de Dan Ţeca

În Franţa, dezbaterea zilei are loc în jurul noii reforme a învăţămîntului...

"...destul cu “egalitarismul”. Sigur, deviza Républicii Franceze rămîne “Liberté, égalité, fraternité”. Una este însă egalitatea oamenilor în faţa legii, şi alta este cînd (aşa cum au făcut unii miniştri) renunţi la sistemul de notaţie în şcoală ca nu cumva să se simtă marginalizaţi elevii mai puţin pregătiţi. Una este să încerci să creezi o societate bazată pe egalitatea şanselor, şi alta este abolirea …

Comentarii: 0


Despre numele Non-Partidului.

2 participanți

In jos

Despre numele Non-Partidului. Empty Despre numele Non-Partidului.

Mesaj Scris de Valentin Radoi-Riger Mier 8 Noi 2017 - 23:45

(Promit ca e ultimul topic pe care il deschid azi Smile )

De unde vine dorinta asta de a incepe totul de la nume? E bine ca ati decis sa faceti un sondaj exterior, nu sa decideti intre 5-8 membri. Si am inteles ca asta e si o forma de marketing, ca vreti sa atrageti oameni prin asta (cu mine ati reusit). Dar totusi, pe mine personal cel putin, sondajul asta m-a pus intr-o situatie ciudata. Adica primesc un flyer in timpul protestelor de strada (virtual, via Hotnews in cazul meu, altii l-au primit in mana). Flyerul zice ca ne organizam intr-un non partid bazat pe valori etc., si primul lucru pe care trebuie sa-l decidem impreuna e ce nume sa aiba. E drept ca acum, recitind textul ala, dupa tot ce am citit aici, intelg ca textul incearca sa rezume ideea de baza "valorile... vom decide totul impreuna, prin vot electronic...". Dar atunci, la o prima lectura fugitiva, n-am inteles nimic. Alea sunt doar asa, niste cuvinte. Si M10, pana si PSD are cuvinte din astea prin descrieri. Nu se mentioneaza acolo nimic de "democratie directa" in cadrul partidului, de lipsa ierarhiilor, de delegati vs. reprezentanti. Astea mi-ar fi atras atentia, s-ar fi aprins un beculet ca ceva e diferit aici. Altfel, ce am intels eu: ca cineva, #Rezist in persoana, sau cineva de pe la organizatiile alea mari cu zeci de mii de membri, despre care se spune ca organizeaza protestele astea pe FB, ca ei de undeva au hotarat sa faca un partid, un nou USR, dar si mai aproape de oameni, de strada, ceva de genul. Minunat, imi spun, se face Partidul #Rezist, uite un link, hai sa intru. Si acolo ce gasesc, 3 denumiri (Agora Digitala, Miscarea Neo-Democratica, neodemocratii - le zic din memorie) dintre care 2 sunt cam acelasi lucru. Si mi se atrage atentia sa zic care imi place mie cel mai mult, nu care cred eu ca ar fi mai potrivit ca priza la public. Desi tu mi-ai spus recent (in mesajul privat initial)
însă rețineți că un nume nu trebuie numai să placă, ci în primul rând să fie reprezentativ
Deci ce sa aleg? Despre ce? Un nume pentru un partid despre care nu stiu nimic. A, este acolo un link catre forum. Intru, dar nu pot vedea nimic. Trebuie sa-mi fac cont. Trebuie sa citesc mult si bine. Structura e stufoasa, de unde sa incep? Intelegi care e problema mea? Pana la urma aleg la repezeala "Agora Digitala" (celelalte 2 nu-mi spuneau nimic, dar imi sunau prea aproape de neocomunism, neonazism, neofascism - nu stiam nici un exemplu pozitiv cu neo-).

Imi vine sa plec dezamagit. Asta nu e marele Partid Rezist la care visam, e doar o initiativa privata a unui nene de prin multime.

Noroc ca mi-am amintit de undeva ca parca mai auzisem de Dan Teca, am dat un search rapid, am ajuns la Anatomia cu M10 din care citisem cu cativa ani in urma doar primele 3 episoade, le-am citit pe toate 24 si acum, in fine, sunt aici.

Ai facut analogia cu design-ul unui "produs" revolutionar intr-un raspuns recent. Cand faci un produs revolutionar, si e inca in faza incipienta de design, ultimul lucru la care te gandesti e care sa fie numele sau de piata, brand-ul sau. Un nume de cod e suficient. Cand o fi gata, mai vedem cum ii zicem, ca sa aiba priza la public. Acum conteaza sa-i definim caracteristicile alea fundamentale si revolutionare.

De asta zic ca mi se pare prematura denumirea, cu toate complicatiile OSIM etc. Personal imi place destul de mult denumirea de cod "Non-Partid". Se vede ca e totusi un partid, dar complet altfel decat celelalte. Ar putea sa mai ramana asa o vreme mai lunga, poate avea domeniu nonpartid.ro, site, materiale promo si asa mai departe. Si poate atrage membri, pana cand sunt macar sute activi. Poate exista si ca Fundatie, Asociatie, ONG, sau orice alta forma, cum a facut si M10, MP etc. Si ar trebui, cred eu, sa puna accent pe diferentiatori, dar sa-i explice mai bine prin termeni cheie gen Democratie Directa (insa doar in interior, nu la nivel de tara, trebuie specificat, ca altfel fuge toata lumea zicand ca e o prostie), Representanti vs Delegati (asta imi place mult, seful meu e delegatul meu), Flat hierarchy etc.

Abia cand se merge cu actele de infiintare legala a unui partid politic (cu statut super bine definit si agreeat de un numar mare de membri, revazut de jurist - nu e cazul acum cu 8 membri), atunci se poate face un sondaj larg, in mai multe tururi, cu mai mult de 3 variante in primul tur, si unde voteaza membri (sau poate si din interior si din exterior), mai in cunostinta de cauza. Cred ca partidul nu trebuie infiintat ca atare prea repede, desi acum se poate cu doar 3 membri. Ca se ajunge la complicatii juridice, vin aia de la PSD si contesta nu stiu ce virgula din statut, belele. Voi poate stiti mai bine, parca si Noua Republica a avut probleme la tribunal cu infiintarea.

Ma rog, acum subiectul e cam tardiv, mai sunt 7 zile si trebuie sa se tina cont de rezultatele sondajului. Ma tem doar ca ce o iesi n-o sa fie varianta finala, si ca va mai trebui schimbata de cateva ori. Am citit linkurile legate de neo-democratie, dar e un termen obscur, de care nu stie nimeni si care nu s-a incetatenit inca. Si daca apare democratia asta directa in viitor pe scara mai larga, s-ar putea sa se cheme diferit. Primul link pe Google la "Neo democracy" zice "Neo-democracy: ‘Useful Idiot’ of Neo-liberalism".
Valentin Radoi-Riger
Valentin Radoi-Riger
membru Grup iniţiativă

Posts : 30
Location : Cluj-Napoca

Sus In jos

Despre numele Non-Partidului. Empty Re: Despre numele Non-Partidului.

Mesaj Scris de Dan Ţeca Joi 9 Noi 2017 - 1:03

Valentin Radoi-Riger a scris:mi se atrage atentia sa zic care imi place mie cel mai mult, nu care cred eu ca ar fi mai potrivit ca priza la public. Desi tu mi-ai spus recent (in mesajul privat initial)
însă rețineți că un nume nu trebuie numai să placă, ci în primul rând să fie reprezentativ
Deci ce sa aleg? Despre ce? Un nume pentru un partid despre care nu stiu nimic. A, este acolo un link catre forum. Intru, dar nu pot vedea nimic. Trebuie sa-mi fac cont. 
Am cerut să spună oamenii care le place mai mult din două motive:
1. eram destul de siguri că nu prea vor avea suficientă răbdare să înțeleagă conceptul, nici să-l citească măcar - și așa a și fost, media timpului de parcurgere a sondajului 1 minut :)
2. una e să întrebi într-un sondaj ce partid crezi că vor vota mai mult oamenii în alegeri (și atunci toți vor spune: PSD) și cu totul alta să întrebi ce partid ai/vei vota tu
Sondajul este reprezentativ în sine pentru întregul electorat țintă (cu marjele de eroare care se impun - de care noi ținem seama), nu avem nevoie ca respondenții să-și dea cu părerea despre ce cred ei că ar atrage mai mult electoratul - asta am fi putut s-o facem și noi singuri.

Chestiunea cu reprezentativitatea numelui, noi, cei din Grupul de inițiativă, o putem decide cel mai bine, fiindcă noi știm ce fel de "partid" construim - nu oamenii din stradă. Iar noi am selectat deja, prin vot intern, din 8 (!) propuneri (câte una de la fiecare membru) pe cele mai reprezentative. Deci oricare din alea 3 ar ieși va fi reprezentativ pentru modelul nostru - iar acum cred că realizezi și tu asta. Totuși, am vrut ca mulțimea, electoratul, să decidă dintre alea 3 (variațiuni pe aceeași temă), care l-ar atrage mai tare.

Acuma...
Ceea ce spui tu cu link-ul nu este deloc exact, Valentin. Cum adică nu ai putut vedea nimic?! Nu te-a dus link-ul la Valori, care se pot citi de orice vizitator, fără cont deci, (la fel ca și Viziunea și Principiile, pe care le puteai găsi cu o ramură mai sus)? Păi dacă citea cineva măcar Valorile, chiar înțelegea despre ce este vorba cu partidul ăsta al nostru. Ei bine, majoritatea n-au făcut-o. 


Valentin a scris:Si am inteles ca asta e si o forma de marketing, ca vreti sa atrageti oameni prin asta (cu mine ati reusit).
Ai înțeles foarte bine că e o formă de marketing. Dar nu neapărat cuvintele pe care noi le-am scris acolo (deși noi le-am cântărit cu mare atenție, am și votat pe variante de text) și nici valorile (pe care oricum oamenii nu prea le-au citit), ci altceva a fost mult mai important.
Noi am făcut precum în hypermarket-urile alea în care ți se oferă gratuit să guști dintr-un produs, și ai văzut și tu, dacă îți place, apoi îl cauți singur la raft, și nici nu prea te mai interesează ce scrie pe etichetă.
Noi le-am dat oamenilor să guste puțin din ceea ce le vom oferi apoi: puterea votului, satisfacția de a lua parte la decizie - ăsta e "marketingul" nostru cel mai puternic - și asta te-a atras probabil și pe tine, poate chiar fără să-ți dai prea bine seama, până să ajungi să și citești ce facem noi aici. :)
Și acest "marketing" nu s-a încheiat odată ce ți-ai exprimat acel vot. Ai răbdare și ai să vezi. Mai las și ceva cu care (încă) să te mai surprindem un pic (plăcut, cred eu) și în continuare. :)
Dan Ţeca
Dan Ţeca
membru Grup iniţiativă

Posts : 783
Location : Bucureşti

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum