(non-partid) Mișcarea Neo-Democratică
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Ultimele subiecte
» "Egalitate", sigur că DA, dar NU și "egalitarism"!
Scris de Dan Ţeca Sam 7 Apr 2018 - 13:47

» Inscriere in USR?
Scris de Ionut Ciobanu Vin 16 Mar 2018 - 9:50

» Primesc injuraturi !
Scris de Dan Ţeca Sam 3 Mar 2018 - 15:18

» Salut adresat Comunitatii Non-Partidului. Cateva intrebari.
Scris de Valentin Radoi-Riger Joi 23 Noi 2017 - 11:40

» Initiativa Legislativa Cetateneasca
Scris de Dan Ţeca Dum 19 Noi 2017 - 0:35

» Politica Clasica vs. Reinventand Democratia
Scris de Dan Ţeca Sam 18 Noi 2017 - 0:37

» Partidul Oamenilor Liberi
Scris de Dan Ţeca Vin 17 Noi 2017 - 1:30

» Participarea in mai multe initiative politice in paralel?
Scris de Dan Ţeca Dum 12 Noi 2017 - 1:03

» Delegative Democracy. Liquid Democracy
Scris de Valentin Radoi-Riger Vin 10 Noi 2017 - 23:15

Grupuri Facebook
-------
Închis -------- Public
Fake news
"Egalitate", sigur că DA, dar NU și "egalitarism"!

Sam 7 Apr 2018 - 13:47 Scris de Dan Ţeca

În Franţa, dezbaterea zilei are loc în jurul noii reforme a învăţămîntului...

"...destul cu “egalitarismul”. Sigur, deviza Républicii Franceze rămîne “Liberté, égalité, fraternité”. Una este însă egalitatea oamenilor în faţa legii, şi alta este cînd (aşa cum au făcut unii miniştri) renunţi la sistemul de notaţie în şcoală ca nu cumva să se simtă marginalizaţi elevii mai puţin pregătiţi. Una este să încerci să creezi o societate bazată pe egalitatea şanselor, şi alta este abolirea …

Comentarii: 0


Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii.

2 participanți

In jos

Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii. Empty Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii.

Mesaj Scris de Valentin Radoi-Riger Mier 8 Noi 2017 - 15:05

Mergand mai departe cu analiza listei de membri si a felului in care se prezinta acest Forum unui nou-sosit, as vrea sa fac urmatoarele sugestii/observatii:

1. Vad printre simpatizanti oameni cu un singur nume, uneori nu cel real si fara poza. Stiu ca pentru Grupul de Initiativa criteriile sunt mult mai stricte, exista un formular de adeziune etc. iar pentru Simpatizanti administratorul verifica doar corectitudinea identitatii Facebook. Insa cred ca, data fiind seriozitatea acestui forum ca instrument efectiv de realizare a democratiei, ar trebui sa fie macar un set de reguli minimale si pentru simpatizanti (nimic obositor, nimic eliminator) doar:

  • numele profilului sa fie cel real, complet cu Nume si Prenume (in orice ordine)
  • sa existe o poza de profil, pentru ca da putina identitate vizuala membrului, chiar daca nu e o poza cu el insusi (poate fi o floare ca la Angie, nu conteaza, dar sa fie ceva identificabil mai usor) - asta e o cerinta optionala, nu esentiala
  • identitatea Facebook sa fie confirmata (se intampla deja)

Mi se pare ca ar ajuta la dialog-ul civilizat intre membri sa stim fiecare cu cine vorbim.

2. Daca s-ar gasi o formula sa existe o pagina sau o sectiune unde, macar membrii grupului de initiativa, sa scrie o scurta descriere despre ei, ar fi din nou util pentru o mai buna cunoastere intre noi. Cum interactiunile se fac in principal online, mi se pare important sa stim cat de cat cu cine dialogam. Asta e o problema generala pe internet, unde mii de oameni posteaza orice sub pseudonime aleatorii (nu e cazul aici, dar cine stie pe viitor) si in plus oamenii nu se cunosc intre ei. Facebook ofera o posibila solutie, poti vizita profilul unui membru pentru a afla mai multe despre el, insa asta depinde de setarile de privacy ale respectivului etc. Desigur, acea scurta descriere nu poate epuiza sau fixa o persoana, dar e un inceput. Continutul descrierii poate fi lasat la latitudinea fiecarui membru, devenind astfel si un fel de carte de vizita.

3. Un detaliu tehnic, nu stiu daca tine de configurare, dar banuiesc ca phpBB ar trebui sa fie mai sigur de atat: e neplacut si neprofesionist sa primesti un mail de confirmare a inscrierii pe forum care sa contina parola ta in plain text. Poate pentru unii pare convenabil, daca o uiti deschizi mailul si gata, dar nu se face asa pe nici un site serios. Securitatea e foarte importanta daca e sa folosim forumul asta pentru voturi si dezbateri adevarate. Daca parola e in plain text in mail, e in plain text si in baza de date? Nu ca administratorul n-ar avea acces deplin la aceasta baza, ca oricum are, dar oamenii pot refolosi parole pe mai multe site-uri etc. Exista motive pentru care parolele se stocheaza ca si hash. Pe viitor, pentru mai multa securitate m-as bucura sa vad introdus poate si un sistem de two-factor authentication, de ex SMS-uri cu coduri unice pentru fiecare vot, ca sa nu se poata practica delegarea "neoficiala" a votului, prin transmiterea, voluntara sau nu, a credentialelor de la un utilizator la altul.

4. La primul contact cu forumul, un om nou nu stie imediat cum sa se orienteze in structura. Ce si unde sa citeasca mai intai? Poate ar fi utila o sectiune de Greeting Place, un fel de Read-Me First, care sa-i dea cateva indicatii nou-venitului ce si unde sa citeasca, care e regulamentul, unde gaseste principiile de baza si asa mai departe. Poate n-ar strica ca toate chestiile de baza sa se gaseasca pe o singura pagina, intr-un format mai compact, ca sa poti intelege in mare ce si cum e cu non-partidul dintr-o singura lectura. Asta ar putea fi accesibila si in afara forumului, inainte de inscriere, si ar fi un fel de brosura de prezentare a conceptului de non-partid, buna de distribuit online si offline.

5. As introduce un formular si la adeziunea Simpatizantilor. Nu tine mai mult de 5 minute completarea lui, care e oricum mult mai scurta decat timpul de asteptare cu confirmarea administratorului si poate ar fi un instrument util de cunoastere a noilor oameni. Ce background au, de ce au venit si cum au ajuns aici, ce au votat in trecut etc. Nu m-am gandit clar la interbari, ma gandeam doar ca ar putea furniza niste metrici si poate ar putea chiar inlocui procedura manuala de autorizare (identitatea Facebook putand fi confirmata ulterior, iar daca nu se confirma membrul e somat s-o corecteze). In loc sa-i tinem pe toti blocati vreo 24 de ore (de inteles, administratorul e unul singur si e si el om, ca noi toti, nu poate garanta 99.99% uptime ca un server), nu mai bine facem o procedura automata care descurajeaza inscrierile in bataie de joc (formular, eventual cu anumite conditii de raspunsuri pe acolo) si apoi eliminam cazurile de frauda individuale mai tarziu (care oricum sunt rare, nici pe departe majoritate)? Eu fac jocuri pe FB si stiu ca daca de ex. jocul tine cu 2-3 secunde in plus la primul loading ai pierdut deja 20% din newcomers. Asta nu e un joc, dar principiul ramane valabil: nu pune piedici la intrare, ca oamenii pleaca inainte sa apuce sa intelega despre ce e vorba.

6. M-as bucura daca forumul ar arata ceva mai modern (o tema grafica mai buna maybe, sau o versiune mai noua sau alt soft cu toate caracteristicile de care avem nevoie - desi probabil nu exista) si mai ales daca ar fi gazduit pe un domeniu autonom, fara ads. Da o impresie de neprofesionalism care demotiveaza la inceput. N-am nimic cu Forumgratuit, e o initiativa faina, dar un domeniu privat asigura si mai multa stabilitate si arata mai multa seriozitate. De asemenea, poate fi cuplat ulterior (sper cat de curand) si cu un scurt site modern de prezentare a conceptului. Un domeniu privat pe net costa 3$-5$ pe luna (hosting) si 61$ la inceput (cumpararea domeniului). nonpartid.ro e liber.
Valentin Radoi-Riger
Valentin Radoi-Riger
membru Grup iniţiativă

Posts : 30
Location : Cluj-Napoca

Sus In jos

Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii. Empty Re: Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii.

Mesaj Scris de Dan Ţeca Mier 8 Noi 2017 - 16:10

Mulțumim mult, Valentin, pentru toate sugestiile. Am să răspund pe sărite la câteva și poate ulterior le vom mai aprofunda.

Orice restricție, orice efort (oricât de mic) în plus din partea unui potențial utilizator ce ar vrea să se înscrie pe forum sau în grupul simpatizanților, n-ar face decât să reducă numărul înscrișilor. Și asta vine oarecum în contradicție cu ce spuneai tu în prima postare: să ajungem cu ideile astea la cât mai mulți oameni.
Deocamdată, în stadiul în care suntem, rolul înscrierii pe forum este doar de a-i aduna la un loc pe cei care sunt interesați de construcția noastră (mai mult decât cei ce se limitează la grupul FB) - și le oferă posibilitatea de a citi mai mult decât un simplu vizitator. Iar grupul de Simpatizanți are ca scop evitarea conturilor false, a trolilor - lor le dăm și dreptul de a comenta cam peste tot. Altfel, noi nu vrem să îngrădim în niciun fel simpatia oamenilor (care respectă valorile democratice) față de proiectul nostru. :)
Iar cei care nu sunt în grupul simpatizanților, fie nu ne-au răspuns mesajului de pe chat-ul FB, fie au un profil Facebook care îi arată clar ca fiind incompatibili valorilor noastre.

Valentin, de acord cu tine că trebuie să știi cu cine vorbești și chiar să-i identifici vizual, dar ia dă pe lista membrilor și vezi, câți au vorbit pe acest forum?
Apropo, îți recomand să-ți conectezi contul de Facebook la cel de forum (în profil găsești opțiunea), oferă niște avantaje, inclusiv acela că te poți conecta mai ușor (cu Facebook Connect, de pe orice dispozitiv) - era bine dacă îți și făceai contul prin intermediul FB Connect, îți punea automat și poza de profil și o păstra sincronizată cu cea din FB - acum e prea târziu. :)

Cum spuneam, voi reveni și pe alte chestiuni ridicate de tine - momentan eu mă concentrez pe promovarea sondajului cu privire la nume - este esențial în momentul de față, fiindcă avem niște termene limită. La asta dacă ai putea ajuta măcar cu ceva idei, ar fi foarte util.

Desigur, poate îți vor mai răspunde și alți colegi.
Dan Ţeca
Dan Ţeca
membru Grup iniţiativă

Posts : 783
Location : Bucureşti

Sus In jos

Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii. Empty Re: Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii.

Mesaj Scris de Valentin Radoi-Riger Mier 8 Noi 2017 - 20:57

Din cate am testat, se poate usor edita numele profilului aici pe forum, in orice moment. Deci conditiile alea, de care ziceam eu, nu trebuie impuse la sign-up time si nici macar cand dai Join la grupul de Simpatizanti (nici nu s-ar putea tehnic cred, decat poate cu custom code). Erau mai degraba o recomandare, ce poate fi adaugata la regulamentul forumului. Si daca cineva n-o respecta, poate fi rugat in privat sa corecteze ulterior.

Setarile din profil imi spun ca al meu cont de FB este asociat, insa nu vad practic ce inseamna asta, adica ce fac eu aici pe forum nu se reflecta in vreun fel in contul meu de FB, si nici vice-versa. Despre FB connect stiu (l-am implementat in toate jocurile mele), dar ma enerveaza sincer inter-dependentele aste, prefer sa am control. Tot cu un click ma conectez de pe orice device si acum, doar ca folosind password managerul din Chrome. Anyway, conectatul e cea mai mica problema. Totul e sa ramana secure, sa nu ni se sparga/fure parolele (vezi si punctul meu despre parole in plain text si securitatea votului)
Valentin Radoi-Riger
Valentin Radoi-Riger
membru Grup iniţiativă

Posts : 30
Location : Cluj-Napoca

Sus In jos

Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii. Empty Re: Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii.

Mesaj Scris de Dan Ţeca Mier 8 Noi 2017 - 21:22

Valentin a scris:Setarile din profil imi spun ca al meu cont de FB este asociat, insa nu vad practic ce inseamna asta, adica ce fac eu aici pe forum nu se reflecta in vreun fel in contul meu de FB, si nici vice-versa. 
Spre exemplu, poți face Share pe FB la articole de aici, și casetuța creată pe FB va arăta altfel decât atunci când pui un link. Mai ar fi fost și ceva legat de Like-uri date aici (că ar trebui să se vadă și în Ticker-ul FB) - dar deocamdată nu știu cât de bine merge și nici nu folosim - am implementat în schimb un fel de Like-Dislike per postare (că Like-ul se de FB Connect - merge doar la topic) ne ajută la feedback pentru cei care sunt mai reticenți cu scrisul. Smile


Valentin a scris:Anyway, conectatul e cea mai mica problema. Totul e sa ramana secure, sa nu ni se sparga/fure parolele (vezi si punctul meu despre parole in plain text si securitatea votului)
Despre chestiunea asta cu parolele nu pot să-ți spun prea multe, că nu mă pricep îndeajuns - însă aici cred că e vorba de securitatea mail-ului personal al fiecăruia - sunt convins că parolele nu sunt stocate ca text simplu pe forum. Oricum, eu ca admin nu le pot vedea.
Însă cu votul, stai liniștit, nu se desfășoară pe forum, ci pe Google Forms (cu cod personal de acces) sau, pentru voturi mai simple, rapide, Poll-ul FB din grupul închis al membrilor.
Dan Ţeca
Dan Ţeca
membru Grup iniţiativă

Posts : 783
Location : Bucureşti

Sus In jos

Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii. Empty Re: Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii.

Mesaj Scris de Dan Ţeca Mier 8 Noi 2017 - 21:53

Valentin a scris: M-as bucura daca forumul ar arata ceva mai modern (o tema grafica mai buna maybe, sau o versiune mai noua sau alt soft cu toate caracteristicile de care avem nevoie - desi probabil nu exista) si mai ales daca ar fi gazduit pe un domeniu autonom, fara ads. Da o impresie de neprofesionalism care demotiveaza la inceput. N-am nimic cu Forumgratuit, e o initiativa faina, dar un domeniu privat asigura si mai multa stabilitate si arata mai multa seriozitate. De asemenea, poate fi cuplat ulterior (sper cat de curand) si cu un scurt site modern de prezentare a conceptului. Un domeniu privat pe net costa 3$-5$ pe luna (hosting) si 61$ la inceput (cumpararea domeniului). nonpartid.ro e liber.

La tema grafică, nu știu ce să îți spun, e chestie de preferință - eu am ales ceva ce mi s-a părut că dă un aspect curat și funcțional.
Reclamele voi propune și eu să le scoatem, însă ne costă ceva bănuți (taxă anuală), și deocamdată nu am simțit o nevoie acută - am avut alte cheltuieli prioritare: OSIM, Subscribe la soft-ul/serviciul de sondaj, mai vine în continuare iar OSIM pentru numele câștigător. Însă de mutat forumul, nu cred că o vom face - suntem destul de mulțumiți de serviciile și funcționalitatea de aici.
Cu domeniul (dacă te referi la nume) - până nu știm numele nostru final... Smile
Dar imediat ce îl vom ști, chiar înainte de a face public rezultatul sondajului, o să ne cumpărăm un nume de domeniu (și ne vom rezerva și niște adrese de FB). Apoi ne vom ocupa și de site și de Pagină FB.
Dan Ţeca
Dan Ţeca
membru Grup iniţiativă

Posts : 783
Location : Bucureşti

Sus In jos

Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii. Empty Re: Cum se vede Forumul prin ochii unui nou-venit. Cateva sugestii.

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum