Fake news
Grupuri Facebook
-------
Închis -------- Public
Factosfera - o armă teribilă (voi de unde vă luaţi ştirile?)

Dum 14 Mai 2017 - 11:42 Scris de Dan Ţeca

"Despre aceasta noua metoda de lupta s-a vorbit mai mult in ultima campanie electorala din Statele Unite ale Americii, dar si acum, in Franta.
(...)
Recent, in timpul unei vizite la o fabrica de electrocasnice din Amiens, amenintata cu inchiderea si mutarea in Polonia, Macron s-a vazut refuzat de muncitorii pe care voia sa ii salute. “Oricum o sa refuzati sa ne stringem miinile”, ii spuneau acestia cind se apropia de ei. De unde insa aceasta idee de nepolitete din partea candidatului de centru-dreapta ? Explicatia este simpla – …


Comentarii: 2


Este televiziunea aliata democraţiei?

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Este televiziunea aliata democraţiei?

Mesaj Scris de Dan Ţeca la data de Sam 6 Mai 2017 - 23:04

"Oare nu deformează ea natura democraţiei prin aviditatea cu care crează spectacol din orice, inclusiv dintr-o dezbatere politică “crucială”?
Numeroşi filozofi, eseişti, specialişti, comentatori avizaţi sunt înt-adevăr de părere că televiziunea începe să fie oarecum inamicul democraţiei.
(...)
Sociologul francez Pierre Bourdieu reproşa, printre altele, televiziunii că şi-a creat nişte “invitaţi permanenţi” întrucît ştiu să joace jocul mediatic. Iar jurnaliştii ştiu că avînd astfel de invitaţi nu-şi “ratează” emsiunile (în sens spectacular). Dezbaterea de fond trece deci pe ultimul loc… Pe scurt, putem spune că puterea televiunii a devenit colosală iar cetăţeanul nu are nici o putere asupra ei. De unde şi concluzia multor specialişti că spectacolul continuu întreţinut de televiziune deformează de fapt democraţia, îi îndepărtează pe cetăţeni de adevăratele probleme.
Conceptul de televiziune democratică este o iluzie, spunea Bourdieu, iar capacitatea ei de manipulare a spiritelor este imensă cu consecinţe de care telespectatorii nici nu-şi dau seama. Pierre Bourdieu a murit în 2002, dar probabil că astăzi ar fi fost mai mult decît dezgustat văzînd cum un personaj ca Donald Trump şi-a construit întreaga popularitate pe televiziune şi pe stilul provocator al show-urilor televizate, devenind preşedintele primei puteri mondiale.
(...)
Opinia unui blogger: pentru a evita spălarea pe creier, mai bine ascultaţi radioul…
Televiziunea transformă cele mai serioase întrebări în divertisment, spune el, îi favorizează pe demagogi, se adresează mai degrabă pulsiunilor decît raţiunii, dezinformează prin omisiuni sau prin tratarea hollywoodiană a oricărui subiect.
(...)
Dezbaterile politice importante ar trebui doar radiodifuzate, spune el, pentru ca protagoniştii să fie obligaţi la mai multă coerenţă în materie de idei şi la mai puţin spectacol. Radioul, conchide blogger-ul, oferă un spaţiu de rezistenţă împotriva televiziunii tradiţionale dar şi a acestei forme de neo-televiziune care sunt reţelele sociale."
avatar
Dan Ţeca
membru Grup iniţiativă

Posts : 593
Location : Bucureşti

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Este televiziunea aliata democraţiei?

Mesaj Scris de Doyen Liana la data de Mier 10 Mai 2017 - 11:14

Televiziune in sine nu este periculosà decat în màsura în care este folosità pentru a transmite mesaje subliminale; mesajele subliminale sunt prezente în toate publicitàtile. Si toate programele de publicitate sunt intrerupte de publicitàti.
Concluzia este evidentà.
In Grecia anticàdoar cetàtenii aveau dreptul sà paryicipe la democratie; multimea era tinuà în frâu prin pâine si circ. Equivalentul de azi la pâine este bani/coca-cola/hamburger/sex pentru cà am "evoluat" si nu ne mai multumim cu pâine. Si equivalentul la arena de circ este TV/facebook. De ce sà ne mai deplasàm prin arene o datà sau de douà aori pe an, când o putem face în fiecare zi de-acasà si cu un efect nu numai de distractie dar in acelasi timp si de individualizare; lucru care aranjeazà foarte bine cei care nu prea vor participare activà la "democratia" lor.
Televiziunea pusà in folosul celor care sunt la putere este toxicà si produce indivizi toxici.
Radio e mai putin toxique pentru cà mesajele subliminale sunt mai putin posibile. Dar si radio poate fi pus în serviciul celor care au în mâinnile lor "democratia".
Deformarea sensului cuvântului "democratie" a fost posibil prin mediile de masà "oficiale".
avatar
Doyen Liana
membru Grup iniţiativă

Posts : 87

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum